fredag 28 december 2012

HUNDSKOR


Fick en fråga om hur man gör man vänjer en hund vid "skor" och även om vilka typer av hundskor som finns samt deras för- och nackdelar.
Gummistrumpa: Som en skydddstrumpa/halkstrumpa för hunden som verkligen inte ska sitta på mer än max 2-3timmar då de är av gummi och därmed inte andas. Så har du den på längre så är risken för eksem eller sår stor. Men har hunden skadat tassen och det är blött ute och hunden absolut måste ut så kan den vara bra, fast jag skulle nog ändå köra på vanlig tygstrumpa.
Tygstrumpa: Med resårkardborre. Dessa har jag och är väldigt nöjd. Av ett slitstarkt och tassvänligt material där tassen får gott om plats. Kan användas för att inte slita på tassarna vid krävande arbete(typ joggning) på asfalt och grus eller för att minska risken att hunden fryser om tassarna på vintern.
Sko med sula: Dessa är säkert bra om de passar till100%. Men gör de inte det så kan de börja skava och hunden kan även få små frakturer i tårna om skon är bara är lite för trång. Detta beror på att hundens tass flexar ut sig när hunden springer och belastar mer än när den bara "provar" skon.
Vadderad strumpa: Dessa ser mer ut som små vantar tycker jag och är i första hand för att hunden ska slippa frysa. Lämpar sig inte så bra för hård träning då de är klumpiga och lätt kan bli för varma då och sedan sitter de inte så bra som tex tygstrumpan.


Sedan när man ska vänja hunden så ska man helt enkelt bete sig som om strumporna/skorna är lika självklara som kopplet vid promenaden. Skratta inte åt hunden när den börjar vifta med tassarna och klema den inte och tyck synd om den utan var som vanligt. Beröm hellre hunden när den bara går som vanligt med skorna. Är hunden trilsk i början så kan man prova att sätta på skorna utomhus o början av prommisen för då är hunden mer peppad på att börja gå och blir inte lika sur och distraherad. Börjar hunden försöka tugga på skorna får man bara vara tydlig och sträcka kopplet lite och säga nej, hindra hunden från att bita. Sedan berömma när hunden inte biter.

1 kommentar: